interview — april 18, 2011 at 15:35

Thuiswerken lost meer dan files op

by

Een systeem en functioneel beheerder van een aantal onderwijsapplicaties “noem me maar Jeremy en dat ik bij een universiteit werk” vertelde me dat zijn baas het thuiswerken niet aanmoedigt. Dat zou je niet verwachten anno nu. Ik wilde er meer van weten. Tijd voor een interview.

Beschrijf je werk in het kort
Systeembeheer en functioneel beheer van een aantal onderwijsapplicaties.

Hoe reis je naar je werk, per trein?
Trein.

Hoe laat begin je, hoe laat ga je naar huis?
Ik werk van 9.00 tot 17.30

Zou je dit werk ook thuis kunnen doen?
Ik schat dat ik ongeveer de helft ook thuis kan doen.

Voor welke zaken moet je echt naar het kantoor?
Hardwarematige problemen met servers, computers of andere apparatuur die we beheren. Overleggen, vergaderingen etc. Fysiek langs collega’s moeten gaan voor het oplossen van problemen die je net van afstand op kan lossen.

Wat zou voor jou het grootste voordeel van thuiswerken zijn?
Minder reiskosten (niet alles wordt vergoed), meer aandacht voor kind, ben thuis volgens mij productiever dan op werk. Kan me thuis beter ontspannen mocht ik in situaties terechtkomen die frustrerend kunnen werken. Ik denk dat productiviteit het belangrijkste is uit het rijtje.

Wat zou voor jouw werkgever het grootste voordeel van thuiswerken zijn?
Ook die potentiële toename van mijn productiviteit.

Waarom kun je bij je huidige werkgever nog niet thuiswerken?
Mijn werkgever moedigt het niet aan, er wordt in veel gevallen wel indirect rekening mee gehouden (vooral bij onderzoekers/hoogleraren) maar in het geval van het OOP (Onderwijs-Ondersteunend Personeel) ligt dat anders, van ons wordt geacht altijd aanwezig te zijn. Ik denk wel dat het bespreekbaar is.

(foto: Chad Miller / Creative Commons BY-SA licentie)